Jarní divadlení sezona - Opatření v souvislosti s koronavirem

Publikováno: 21.07.2020

Opatření v souvislosti s koronavirem

Vzhledem k nepřehledné situaci, která nás v následujících týdnech až měsících čeká a z důvodu uzavření Informačního centra Litomyšl, se vedení Smetanova domu rozhodlo, že jarní divadelní předplatné bude zrušeno.

Co to znamená?

  • Původní abonentní představení Lež, Tančírna, BE MY BABY a Čapek budou ponechány volnému prodeji bez nároků na rezervaci abonentního místa.
  • Rezervace míst pro držitele abonentní vstupenky podzimní sezony 2019 se přesouvají do podzimní sezony 2020.
  • Vstupenky nelze koupit hromadně, každé představení bude ke koupi nabízeno jednotlivě.

Volný on-line prodej vstupenek na představení původního abonentního cyklu bude probíhat od 23. března 2020.

Vstupenky bude možné zakoupit:

  • on-line na www.smetanuvdum.cz
  • prostřednictvím osobní návštěvy Informačního centra na Smetanově náměstí v Litomyšli (tel. 461 612 161) – jakmile bude obnoven provoz!
  • v pokladně Smetanova domu hodinu před představením v den konání

(tel. 461 613 239)

Vstupné na jednotlivá představení: 330 Kč / 300 Kč / 270 Kč

Velmi se Vám omlouváme za komplikace a děkujeme za pochopení.

 

Jarní divadelní nabídka Smetanova domu

Konání níže vypsaných představení podléhá rozhodnutí vlády ČR. Aktuální informace týkající se rušení představení nebo změn termínů představení naleznete na www.smetanuvdum.cz.

Úsměv do neklidné doby – to je myšlenka spojující divadelní představení, která v dubnu až červnu nabízí Smetanův dům. Určitě si vyberete. I proto, že vedení Smetanova domu vzhledem k nejistému konci karantény ruší jarní abonmá a dává všechny vstupenky do volného prodeje.

Co je prozatím pro Vás nachystáno?

Na začátek dubna Znovu a líp (7. 4.). Marek Daniel v hlavní roli příběhu o muži, který má rád drahé pití, krásné ženy, tenis a obdiv. A který se i vlastním přičiněním dostane do situace, z níž není snadné se vymotat. Budete se smát, budete žasnout, budete si užívat a obdivovat hereckou souhru Marka Daniela a Kristýny Frejové. To přesně potřebujete.

Na 14. dubna Ladislava Špačka aneb Etiketa není věda. Učitel, který se stal tiskovým mluvčím hlavy státu a respektovaným odborníkem na etiketu, přijede do Litomyšle, aby nám udělal jasno v tom, jak to v dobré společnosti chodí. Nikdo z nás přece nechce dělat dojem, že mu kouká sláma z bot. Kdo ano, zůstává doma, kdo se chce blýsknout vybraným chováním, kupuje vstupenky a těší se.

Na konec dubna Lež (21. 4.). Dopřejte si Petru Špalkovou a Petra Lněničku v komedii o tom, jak dokáže jeden polibek zkomplikovat společnou večeři dvou manželských párů. Kdo byla ta cizí žena, s níž se Michel dopoledne ve městě líbal? Zeptáme se ho? Budeme se tvářit, že o tom nevíme? A co Michelova žena, naše kamarádka? Mnoho otázek, mnoho variant odpovědí. Která bude ta nejlepší? Nechte se překvapit.

Na začátek května světový hit Tančírna (5. 5.). Divadlo Radka Brzobohatého, taneční kavárna, „malí“ lidé a „velké“ dějiny 20. století, choreografie Petra Čadka, sny, touhy, lásky, setkávání a rozchody – to vše na ploše 165 minut. A na jevišti Smetanova domu. Odolat bude těžké.

Na prostředek května Čarodějky v kuchyni (20. 5.). Michaela Dolinová a Sandra Pogodová jako kuchařky - rivalky na život a na smrt. V jedné kuchařské show si je dovede představit jen málokdo. A přece se to jednoho dne stane. Přežijí to obě? Jedna? Žádná? Alespoň kuchyň? Předem není jasného zhola nic. Musíte zkrátka vydržet až do konce.

Na konec května La Putyka (22. 5.). Kdo nezná Cirk La Putyka, jako by nebyl! Fenomén, kterému v našich končinách není rovno, přiveze představení Isole. Vysoká akrobacie ve spojení s živou hudbou klade nárok na divákovu vnímavost a představivost, ale výsledek je vpravdě dechberoucí. Co není řečeno, je prožito. Co není slyšeno, je přítomno. Zážitek, na který stojí zato ušetřit.

Na začátek června Be My Baby (5. 6.). Co všechno se může stát, když si na druhém konci světa adoptujete miminko a pošlete si pro něj dva cizí lidi, kteří se navíc ještě nemůžou vystát, uvidíte v podání Vandy Hybnerové a Davida Novotného. My jsme teď uvízli kvůli karanténě      ve svých bydlištích, oni jsou „uvězněni“ v San Francisku. Podobnost čistě náhodná? Může být taková situace vůbec k něčemu dobrá? Zajděte si pro odpověď.

Na konec června Čapek (24. 6.). Veselí bylo během tohoto divadelního jara už dost, končíme životním příběhem národního velikána, který kráčel ke smrti v těžké době a umíral štvaný nenávistí lidí, v něž tolik věřil. Tenká je hranice mezi bezmezným obdivem a bezmeznou záští, svět není spravedlivý a lidská společnost neoplácí dobro dobrem. „Život nehrá fér“ zpívá Miro Žbirka. Kdyby Karel Čapek žil, zřejmě by se pod to v prosinci 1938 podepsal. Nicméně – v anketě Největší Čech mu národ v roce 2005 přisoudil 9. místo. Alespoň že tak.

Jakmile bude obnoven provoz, vstupenky na jednotlivá představení bude možné zakoupit      on-line na www.smetanuvdum.cz, prostřednictvím osobní návštěvy Informačního centra na Smetanově náměstí v Litomyšli, nebo v pokladně Smetanova domu hodinu před představením v den konání.

Co s dětmi? Vezměte je do divadla!

Konání níže vypsaných představení podléhá rozhodnutí vlády ČR. Aktuální informace týkající se rušení představení nebo změn termínů představení naleznete na www.smetanuvdum.cz.

Dvě představení pro dětské diváky připravil na jaro Smetanův dům, každé z jiné krabičky, každé s jinou poetikou, ale každé pro každého.

„Šťastný princ“ je klasika z nejklasičtějších. Nicméně text Oscara Wilda asi četl málokdo. Snad právě proto se ho ujalo Divadlo bratří Formanů a Matěj Forman ho s poetikou sobě vlastní přetvořil do podoby, která okouzlí malé i velké. Herci se na scéně potkávají s loutkami, reálné obrazy s imaginativními a uprostřed toho všeho stojí princ. Šťastný? Kdo ví. Režisér v jednom rozhovoru řekl, že by si přál, aby při představení dospělí buleli dojetím a děti smíchem. Snad se mu jeho přání v Litomyšli 7. dubna vyplní.

Zvát na Kouzelnou školku Michala Nesvadby je trochu nošením sov do Athén nebo smetany do Litomyšle. V květnu (17. 5.) se ve Smetanově domě představí Michalovi mazlíčci. Bude         tu Afrika plná zvířat. Malých, prostředních, velkých i největších. Zkrátka přijede Michal, a tak se připravte na dětský útok na vaše city. Lepší dárek byste těžko vymysleli.

Jakmile bude obnoven provoz, vstupenky na jednotlivá představení bude možné zakoupit      on-line na www.smetanuvdum.cz, prostřednictvím osobní návštěvy Informačního centra na Smetanově náměstí v Litomyšli, nebo v pokladně Smetanova domu hodinu před představením v den konání.