Litomyšlské hudební večery 2022 – 2023

Publikováno: 23.06.2023

Připravili jsme pro vás pestrou nabídku koncertů pro novou sezónu Litomyšlských hudebních večerů 2022 – 2023. Všechny koncerty budou začínat v 19.00 hodin a kromě koncertu 20. září se budou konat ve Smetanově domě v Litomyšli.

V úterý 20. září k nám zavítá komorní orchestr Musica Nova s uměleckým vedoucím Jaroslavem Martináskem. Na tomto svatováclavském koncertu v kostele Povýšení sv. Kříže v Litomyšli uslyšíte v podání orchestru a sopranistky Mariany Ambrožové a mezzosopranistky Kristiny Kubové skladby L. Janáčka, J. V. Stamice, J. Myslivečka a dalších.

Ve čtvrtek 20. října se můžeme těšit na Smetanovo trio, které patří k nejprestižnějším českým souborům současnosti. Smetanovo trio hraje ve složení: Jitka Čechová – klavír, Jan Talich – housle, Jan Páleníček – violoncello. V jejich podání zazní skladby S. Rachmaninova, B. Martinů a B. Smetany.

Středa 30. listopadu bude patřit židovské hudbě pro dvě violoncella. Představí se nám přední čeští violoncellisté: Dominika Weiss Hošková a její otec Jiří Hošek. Zazní violoncellové kompozice židovských skladatelů 19. - 20. století. Pořad je věnován 80. výročí transportu litomyšlských židovských občanů do Terezína.

Na vánoční náladu nás naladí koncert ve čtvrtek 15. prosince Jak se hladí duše aneb Vánoce s poezií. V podání Františka Novotného (mluvené slovo), Miloše Černého (housle, zpěv) a Evy Šašinkové (kontrabas, zpěv) uslyšíme skladby A. Michny z Otradovic, W. A. Mozarta, J. J. Ryby.

Ve středu 22. února se můžeme těšit na Orbis trio ve složení:  Petra Brabcová – housle, Petr Malíšek – violoncello, Stanislav Gallin – klavír, Jiří Pinkas j.h. - viola. Koncertem nás bude provázet hudba P. I. Čajkovského a J. Brahmse.

Ve čtvrtek 23. března se nám představí houslista Milan Al-Ashhab a klavírista Adam Skoumal na koncertě s názvem Romance ve francouzském impresionismu. Na koncertě zazní stěžejní díla pro housle a klavír z období francouzského romantismu a impresionismu (C. Franck, C. Debussy. M. Ravel).

Čtvrtek 13. dubna bude patřit  Antikvartetu Dušana Vančury. Skupina založená Dušanem Vančurou v roce 1962, obnovená po padesáti letech nečinnosti v roce 2013. V současnosti vystupuje ve složení Zuzana Vančurová (zpěv, kytara, flétny, perkuse), Magdalena Jungwirthová (zpěv, perkuse), Tomáš Vávra (zpěv, kytara, housle, perkuse) a Jiří Mašek (zpěv, kytara, baskytara, zvuk). Repertoár Antikvartetu se pohybuje napříč žánry a staletími, sahá od klasické čtyřhlasé sborové literatury přes lidové písně a spirituály, až k soudobým skladbám s texty Dušana Vančury.

V úterý 16. května Litomyšlský symfonický orchestr s dirigentem Davidem Lukášem vaši duši potěší hudbou psanou pro královské uši. V pásmu nazvaném „Händelův barokní ohňostroj“ zazní kromě známé Vodní hudby a Hudby k ohňostroji také Koncert B dur pro harfu a orchestr, ve kterém s Litomyšlským symfonickým orchestrem sólově vystoupí harfistka Hedvika Mousa Bacha.