Dny evropského dědictví v Litomyšli

Publikováno: 15.09.2016

Dny evropského dědictví (European Heritage Days, EHD) každoročně v měsíci září otevírají veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. V Litomyšli se do EHD o víkendu 10. - 11. září zapojí celá řada subjektů. Většina památek a akcí je veřejnosti zpřístupněna buď zcela zdarma, nebo za zvýhodněných podmínek. Protože letošní program litomyšlských EHD je opravdu bohatý, přinášíme vám již nyní pouze ukázku programu:

Zpřístupněny zdarma budou vyhlídkové věže budovy gymnázia a kostelů Povýšení sv. Kříže a Nalezení sv. Kříže. Zdarma budete moci navštívit také výstavy Bohdan Kopecký - Vladyka z Bídy v městské galerii a expozici městské obrazárny ve II. patře zámku. Zdarma bude otevřena i expozice barokního umění "Andělé na návrší". Fakulta restaurování Univerzity Pardubice zve k návštěvám Červené věže, výstavy Fauna bájná i skutečná v mědirytinách Antonia Tempesty a stálé fakultní výstavy v piaristické koleji - vše za dobrovolné vstupné.
Pro milovníky architektury jsou zdarma připraveny architektonické prohlídky Zámeckého návrší, komentované prohlídky historickým jádrem města nebo komentované prohlídky zákulisních prostor Smetanova domu.
Programy pro děti nabídne Zámecké návrší a Regionální muzeum Litomyšl a Rodný byt Bedřicha Smetany. Smetanův dům uvede pohádku Divadélka kůzle: Na kole i přes pole.
Větší návštěvníky potěší 11. Fish Fest ve Sportovním areálu za sokolovnou , Medový víkend na Veselce a V. Litomyšlské vinobraní na Smetanově náměstí. Sobotní večer ozdobí benefiční koncert Lucie Bílé v chrámu Nalezení sv. Kříže.
Za zvýhodněné vstupné budete moci navštívit Muzeum domečků, panenek a hraček nebo zámecké sklepení s expozicí soch Olbrama Zoubka a Srdce pro Václava Havla.
Po oba dny bude otevřen Nový kostel s instalací na téma Jednota bratrská a exulanti.

Otvírací hodiny, výše vstupného a kompletní program jednotlivých spolupořadatelů naleznete na plakátech s programem Dnů evropského dědictví v Litomyšli nebo již nyní na webu http://www.historickasidla.cz, kde můžete vyhledávat podle objektů i akcí.

Dny evropského dědictví pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. EHD se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy. K jejich myšlenkám se dnes hlásí 48 zemí Evropské kulturní konvence.