Světoznámé Divadlo bratří Formanů zahraje nejen pro děti 20. dubna v Litomyšli

Publikováno: 21.04.2017

Představení „Aladin“, které se uskuteční ve Smetanově domě, bylo vytvořeno v rámci projektu Marseille – Evropské hlavní město kultury 2013. Je výsledkem spolupráce francouzského divadla Theatre du Jeu de Paume a autorského týmu českých tvůrců, výtvarníků, loutkoherců a tanečníků soustředěných kolem režiséra a spolutvůrce scény Matěje Formana.
Vyprávění Aladinova příběhu a jeho divadelní adaptace je zpracována jako výsostně rodinné představení.

*Sleva 20,- Kč z ceny vstupenky na představení.  Platí při návštěvě výstavy Imaginárium v Regionálním muzeu Litomyšl, kde uvidíte výtvarné objekty, loutky, obrázky a divadelní dekorace výtvarníků spojených s Divadlem bratří Formanů. Návštěvník je povinen prokázat nárok na slevu předložením vstupenky z výstavy při vstupu do Smetanova domu.

 

Barvitý příběh chlapce Aladina se prolíná s vyprávěním o králi Šahriarovi a statečné a moudré Šeherezádě.  Před smysly diváka se rozprostírá cizokrajný a dálkou vonící svět putujících nomádů, moudrých vezírů, tajuplných míst, zahrad a paláců s bohatstvím mocných vladařů a králů. Dospívající chudý chlapec Aladin díky získané kouzelné lampě zázračně zbohatne. S pomocí džina, který splní každé jeho přání, se stane majitelem nádherného paláce, do kterého přivádí i svoji novou lásku - princeznu Badralbudur. Štěstí, ke kterému mu dopomohla kouzla a moc lampy, se však zdá být prchavé a nejisté. V souboji s mocným kouzelníkem, který o lampu od začátku příběhu usiluje a hodlá se jí za každou cenu zmocnit, se přeci jen musí mladý Aladin nakonec spolehnout na to, co mu žádná kouzla nemohou zajistit – svou odvahu, lásku princezny Badralbudur a věrnost malého velblouda, přítele se kterým se během svého putování potkává.

Scéna, loutky a podmanivý hlas vypravěčky – to jsou prostředky, s jejichž pomocí uvádí Matěj Forman diváka do cizokrajné a vizuálně velmi bohaté krajiny, kde se příběh odehrává. A tak, jako děti vstupují do příběhů s touhou stát se jejími hrdiny, mohou se i dospělí nechat unést, vkročit do pohádkového světa a zažít s našimi hrdiny neobyčejná dobrodružství. 

 V období od května do září 2013 vznikala v ateliéru DBF výprava, kostýmy, rekvizity a loutky k tomuto představení. Premiéra proběhla v divadle Theatre du Jeu de Paume (TJP) v Aix-en-Provence 24. října 2013.

DBF vytvořilo pro tento projekt stálý tým loutkoherců a techniků, kteří se po premiéře ve spolupráci s TJP vydali na turné, které probíhalo od listopadu 2013 do prosince 2014 na více než 30 francouzských scénách. V únoru 2015 doputoval Aladin i do České republiky. Prvním zastavením karavany bude město Plzeň jako nositel statutu Plzeň – evropské hlavní město kultury 2015.

 

Režie / Matěj FORMAN

 

Scénografie, kostýmy, masky a marionety /

Josef SODOMKA , Andrea SODOMKOVÁ & Matěj FORMAN

Hudba / Daniel WUNSCH

Choreografie / Veronika ŠVÁBOVÁ

Animace / Anna KRTIČKOVÁ

Asistentka / Pauline MASSON

Světla / Petr Goro Horký & Tomáš Morávek

Zvuk / Jan Mucska & Philippe Leforestier

Adaptace francouzského textu / Agnès Sourdillon

Český překlad / Jean-Gaspard Páleníček, Jan Novák

 

Výroba marionet a dekorací /

Antonín Maloň, Tereza Komárková, Martin Lhoták,

Radomír Vosecký, Petr Horký, Vladimír Všetečka a spolupracovníci Divadla bří Formanů
Obsazení pro ČR (2015):

Vypravěčka:                         Anna Duchaňová
Loutkoherec 1 :                   bude upřesněno
Loutkoherec 2:                    Tereza Hradilková

Loutkoherec 3:                    Jan Bárta nebo Jakub Hradilek

Loutkoherec 4:                    Miroslav Kochánek nebo Josef Sodomka

Šéf techniky:                        Josef Sodomka

Zvuk:                                     Philippe Leforestier

Světla:                                   Tomáš Morávek nebo Petr Goro Horký

Produkce:

za Divadlo bratří Formanů:              Lucie Šeflová

za EHMK Plzeň 2015:                         Marcela Mašínová

 

 

PRODUCENT :  THÉÂTRE DU JEU DE PAUME [AIX-EN-PROVENCE] KOPRODUKCE : CIE FABBRICA; PLZEŇ – EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY 2015; THÉÂTRE D’ESCH / LUXEMBOURG : LE VOLCAN, SCÈNE NATIONALE DU HAVRE, ASSAMI.

VYTVOŘENO V RÁMCI MARSEILLE-PROVENCE, EVROPSKÉ HLAVNÍ MĚSTO KULTURY 2013.


 

Anotace:

Rodinné divadelní představení “Aladin“ zve do světa příběhů „Tisíce a jedné noci“. Vypráví barvitý příběh chlapce Aladina, který se prolíná s vyprávěním o králi Šahriarovi a statečné a moudré Šeherezádě.  Před smysly diváka se rozprostírá cizokrajný a dálkou vonící svět putujících nomádů, moudrých vezírů, tajuplných míst, zahrad a paláců s bohatstvím mocných vladařů a králů. Dospívající chudý chlapec Aladin díky získané kouzelné lampě zázračně zbohatne. S pomocí džina, který splní každé jeho přání, se stane majitelem nádherného paláce, do kterého přivádí i svoji novou lásku - princeznu Badralbudur. Štěstí, ke kterému mu dopomohla kouzla a moc lampy se však zdá být prchavé a nejisté. V souboji s mocným kouzelníkem, který o lampu od začátku příběhu usiluje a hodlá se jí za každou cenu zmocnit, se přeci jen musí mladý Aladin nakonec spolehnout na to, co mu žádná kouzla nemohou zajistit – svou odvahu, lásku princezny Badralbudur a věrnost malého velblouda, přítele se kterým se během svého putování potkává.

Matěj Forman spolu s autorským týmem vytvořil magické představení, kde pomocí loutek, stínohry, výtvarné dekorace i působivého hlasu a hudby ožívají karavany velbloudů, otevírají se brány velkolepého paláce a pod nebem plným hvězd se rozprostírá nedozírná krajina pouště. Toto rodinné představení hledá všemožnými prostředky způsob, jak přenést dětské i dospělé diváky do míst, kde na samé hranici fantazie začíná cesta a na ní velké dobrodružství.