Oblíbený Starodávný jarmark se blíží

Publikováno: 24.06.2018

Již po jednadvacáté obsadí v sobotu 23. června v době od 8.00 do 17.00 horní část Smetanova náměstí desítky stánků. Z prostoru mezi budovou České spořitelny a Domem sportu Stratílek bude tento den vyloučena doprava. Na podiu před mariánským sloupem se vystřídají hudební tělesa různých žánrů.

Je pozváno přes 100 řemeslníků, kteří budou předvádět stará řemesla a prodávat své výrobky. (např. oblečení, bylinky, cukrovinky, dřevěné výrobky, keramiku, med a včelí produkty, sklo, zahradní nářadí...).

 

Návštěvníci Starodávného jarmarku uvidí drátování, rytí skla, košíkářské a řezbářské práce, soustružení dřeva, výrobu keramiky a korálků, ručního papíru, skleněných předmětů, tkaní, zdobení perníků a další, dnes již polozapomenuté způsoby výroby.

Součástí jarmarku bude tvořivá dílnička pro děti všech věkových kategorií. Ochutnat můžete domácí limonádu, mandle v čokoládě, ořechy, pražená dýňová a slunečnicová semena i pekařské výrobky, mimo jiné např. valašské frgály, štramberské uši, oplatky, medovníky, koblihy, dalamánky, trubičky a koláčky, ale také tradiční placky na slaný i sladký způsob, staročeské trdelníky a klobásky. Mykologický klub Litomyšl bude nabízet pokrmy z hub. Občerstvení zajištěno.

 

Na pódiu před mariánským sloupem se postupně vystřídají: Radek Klusoň + Kdo má čas (od 8.00), WAF (od 9.45), Dechový orchestr Smetanova domu (od 11.00), skupina XILT Litomyšl (od 12.30), Big band ZUŠ Litomyšl (od 14.15) a Evelyn (od 16.00).