Litomyšlské hudební večery 2019 – 2020

Publikováno: 21.04.2020

Připravili jsme pro vás zajímavou a pestrou nabídku koncertů pro novou sezónu Litomyšlských hudebních večerů 2019 – 2020.  Je nám ctí, že ve čtvrtek 26. září 2019 přivítáme v Litomyšli světoznámou operní pěvkyni a herečku Soňu Červenou, která  vystoupí za doprovodu vynikajícího klavíristy Karla Košárka na svém písňovém recitálu. V programu  mimo jiné zazní písně Bohuslava Martinů či jejího otce Jiřího Červeného. Součástí programu je také mluvené slovo.

Středa 23. října 2019 bude patřit jazzu. Do Smetanova domu zavítá The MUH Trio, které tvoří vynikající italský pianista Roberto Magris, jeden z nejlepších evropských kontrabasistů František Uhlíř a česká bubenická legenda Jaromír Helešic. Program bude složený ze známých jazzových standardů a originálních skladeb Roberta Magrise a Františka Uhlíře.

V neděli 24. listopadu 2019 uslyšíme v podání Pražákova kvarteta skladby W. A. Mozarta, A. Vivaldiho, L. van Beethovena. Pražákovo kvareto hraje ve složení: Jana Vonášková - 1. housle,
Vlastimil Holek - 2. housle, Josef Klusoň – viola, Michal Kaňka – violoncello. Jako host vystoupí
Lucie Kaňková – soprán. Pražákovo kvarteto založili studenti Pražské konzervatoře v r. 1972 a patří mezi nejvyznamnějši představitele česke komorni hudby na mezinarodni scéně.

V pondělí 16. prosince 2019 navodí vánoční atmosféru vokální soubor  Gentlemen Singers v pořadu „O Nata Lux“. Gentlemen Singers je českým mužským profesionálním oktetem, vítězem mezinárodních soutěží a pravidelným účastníkem významných festivalů od USA až po Jižní Koreu.   V programu zároveň zazní jedny z nejkrásnějších vánočních písní, tradiční adventní skladby a díla soudobých skladatelů.

V úterý 10. března 2020 se představí ve Smetanově domě Matyáš Novák v klavírním recitálu s názvem „Ve znamení opery“. Klavírista Matyáš Novák, vítěz řady národních a mezinárodních soutěží, patří k nejperspektivnějším klavíristům své generace. V Litomyšli nám představí Lisztovy transkripce, které byly inspirovány slavnými operními áriemi.
Ve čtvrtek 23. dubna 2020 přivítáme soubor Cigánski Diabli. V zahraničí známi pod názvem Gypsy Devils obohacují hudební svět nejen vlastními hudebními projekty, ale i projekty, které vytvořili pro symfonické a komorní orchestry a taktéž pro mnoho jiných skvělých umělců, s kterými spolupracují. Kombinují díla klasiků s jinými hudebními žánry: jazz, etno, flamenco, gypsy music a jiné a vkládají do nich nezaměnitelné změny v rytmu i harmonii obohacené jejich vlastní neopakovatelnou virtuozitou.

V úterý 19. května 2020 nabídne Litomyšlský symfonický orchestr  mladým šikovným hudebníkům možnost  vyzkoušet si sólový výstup v doprovodu orchestru. Spojením spousty malých zpěváčků z různých sborů chtějí podpořit a rozvíjet spolupráci mezi jednotlivými školami a tělesy v regionu. V jejich podání zazní např. skladby od K. Jenkinse, L. Cohena, J. Lennona a dalších.

Závěr sezóny Litomyšlských hudebních večerů bude patřit souboru Escualo Quintet. Koncert s názvem „Misterio del Ángel“ se bude konat v pondělí 1. června 2020. Za účelem odhalení „Tajemství anděla – Misterio del ángel“ se jedinečný Escualo Quintet (bandoneon - Jakub Jedlinský, housle - Vít Chudý, el. kytara - Petr Beneš, klavír - Ivan Vokáč, kontrabas – Jan Prokop) spojí s tanečníky Patricií Antar Porákovou, Javierem Antarem a světelným designerem Michalem Křížem. Nejen skladbami slavného Astora Piazzolly nabídnou publiku možnost nahlédnout prostřednictvím fenoménu tanga do vlastního nitra.  Program unikátního večera je originálním mixem klasického tanga i jedinečných kompozičních kreací.

Abonentní vstupenky si můžete zakoupit již od 9. září 2019 v Informačním centru na Smetanově náměstí v Litomyšli. Volné vstupenky na jednotlivé koncerty budou v prodeji od 9. září 2019 on-line na ww.smetanuvdum.cz, v Informačním centru na Smetanově náměstí v Litomyšli nebo v pokladně Smetanova domu hodinu před koncertem v den konání. Cena přenosné abonentní vstupenky je 800 Kč, pro seniory 550 Kč. Děti do 15 let mají vstup na koncerty zdarma.