Litomyšlské hudební večery 2023–2024

Publikováno: 11.06.2024

Jako každý rok, tak i letošní září, bude ve znamení začátku nové sezóny Litomyšlských hudebních večerů. Doufáme, že vás koncerty zaujmou a krásná hudba vás naplní pohodou ještě dlouho po odeznění posledních tónů koncertu.

Ve středu 13. září 2023 se můžeme těšit na Večer slavných melodií, na kterém zazní skladby E. Morriconeho, G. Faurého, J. S. Bacha a dalších autorů v novém hávu netradičního spojení klarinetu a kytary.  Představí se nám laureátka soutěže Pražské jaro, vycházející hvězda české hudební scény klarinetistka Anna Paulová a kytarista, skladatel Lukáš Sommer, jenž debutoval ve slavné Carnegie Hall.

V úterý 3. října 2023 k nám zavítá vokálně instrumentální soubor Chairé s uměleckým vedoucím Josefem Krčkem. Ve svém bohatém repertoáru soubor Chairé oživuje českou a evropskou anonymní, duchovní a lidovou píseň období gotiky, renesance, baroka a klasicismu.

Ve středu 1. listopadu 2023 uslyšíme Bennewitzovo kvarteto, které je v mezinárodním měřítku špičkovým komorním souborem, což dokládají nejen vítězství na mezinárodních soutěžích, ale i působení na významných českých i zahraničních pódiích.a mnohá ocenění a pochvalné hlasy kritiky.

V úterý 12. prosince 2023 se bude konat vánoční koncert Doležalova kvarteta, jednoho z nejlepších českých smyčcových souborů u nás. Na koncertě zazní hudba českých mistrů J. J. Ryby, J. Myslivečka, A. Michny, J. Škroupy a dalších a verše J. Skácela, J. Seiferta, J. Vrchlického v podání vynikající české herečky Valerie Zawadské.

Ve středu 6. března 2024 si připomeneme osobnost a dílo hudebního skladatele Bedřicha Smetany, od jehož narození uplyne v roce 2024 200 let. Na gratulačním koncertě s názvem Všechno nejlepší, Bedřichu! vystoupí jedna z nejvýraznějších českých klavíristek současnosti a propagátorka klavírního díla B. Smetany Jitka Čechová spolu s mezzosopranistkou Václavou Krejčí Houskovou, sólistkou Národního divadla Brno a držitelkou dvou prestižních pěveckých cen BBC Music Magazine Award a Gramophone Classical Music Award.

V úterý 16. dubna 2024 oslavíme kulaté výročí českých hudebních velikánů, jakými bezpochyby jsou A. Dvořák, L. Janáček, B. Smetana nebo B. Martinů. V programu, složeném výhradně z českých autorů, se představí violoncellista Jiří Bárta, který patří ke špičce evropských violoncellistů a klavíristka Terezie Fialová. Společně se etablovali během posledních deseti let na domácí i zahraniční scéně jako duo dvou mimořádných hudebních individualit.

V úterý 14. května 2024 zazní koncert s názvem Česká píseň věnovaný oslavám Roku české hudby. Litomyšlský symfonický orchestr pod taktovkou Davida Lukáše zahraje výběr vokálních i orchestrálních skladeb českých hudebních skladatelů B. Smetany, A. Dvořáka a D. Lukáše. Jako sólisté se představí Lucie Kratochvílová – soprán, Leoš Krejčí – baryton,

V úterý 4. června 2024 nás jistě potěší koncert s názvem Tance národů světa v podání fenomenálního houslisty Alexandera Shonerta za klavírního doprovodu Natalie Shonert. Okouzlující program pro housle a klavír zahrnuje národní lidové tance od renomovaných skladatelů.

Všechny koncerty se budou konat ve Smetanově domě v Litomyšli v 19 hodin kromě koncertu 3. října, který se odehraje v kostele Povýšení sv. Kříže.


Abonentky budou v prodeji od 4. září 2023 v Informačním centru na Smetanově náměstí v Litomyšli (tel. 461 612 161).

Volné vstupenky na jednotlivé koncerty budou v prodeji od 4. září 2023
 na www.smetanuvdum.cz, také v Informačním centru nebo v pokladně Smetanova domu hodinu před koncertem v den konání.

Cena přenosné abonentní vstupenky je 950 Kč, pro seniory 700 Kč. Děti do 15 let mají vstup na koncerty zdarma.